Koronaåret i Forbundet!

Av Aurora Marie Nome
16. februar 2021 09:27


For et år siden, var jeg allerede lei av alt korona-snakket. Lite visste jeg at vi et år seinere fortsatt skulle stå midt i kaoset. Tiden vi står i nå, gjør det vanskelig å være studentorganisasjon og gjøre det vi liker aller best - nemlig samles på temakvelder, bibel&børst, messer, fest og strikkekvelder og rene sosiale kvelder. Men en dag vil denne pandemien ta slutt. Vi ser frem til dette.

Da landsstyret i Forbundet i fjor så seg nødt til å arrangere landsmøtet på nett, skjønte vi alle alvoret av pandemien. Aktiviteten i lokalforbundene stoppet opp, for det er vanskelig å holde ting i Forbundet i gang, når det meste av det vi gjør er å holde arrangementer. Samtidig klarte noen å holde aktivitene gående på nett som for eksempel Trondheimsforbundet som arrangerte bibel&børst på nett. Landsstyret holdt også trøkket oppe ved å ha digitale møter. Da sommeren kom, innså vi smertefullt at Palestinautvekslingen med Forbundet i Palestina (PYEM) måtte avlyses.

Vi øynet et aldri så lite håp for normal semesterstart da høsten kom, og vi var til stede på studiestedene i lokalforbundene våre. Forbundshelga 2020 gikk også av stabelen, dog med et litt lavere deletakerantall enn tidligere år. Men det la ingen demper på forbundshelga! Forbundere fra Bergen, Oslo og Trondheim klarte til og med få til en hyttetur til Larsbu på Finse i oktober. Det ble suksess! Og gjennom høsten var det jevn aktivitet i lokalforbundene.

Men så kom den andre lockdownen seint på høsten og flere lokalforbundsarrangementer måtte avlyses. Osloforbundet tenkte alternativt og arrangerte digital spillkveld, med "Among Us". Til tross for at mange håpet på et bedre år i 2021, startet året trått med nye smitteutbrudd og de strengeste tiltakene siden 12. mars. Vi hadde også så smått planlagt semesterstart i januar 2021, men innså fort at det ikke kom til å skje. Studentene som var ensomme i sine studentbyer var nok en gang tilsidesatt. Vi åpnet kapellet vårt i U20 slik at enhver som ønsket det kunne gå inn, tenne et lys, snakke med noen eller bare være til stede i stillhet.

Heldigvis er det fullt mulig å møtes digitalt. Det kan arrangeres quizkvelder, vinkvelder, strikkekvelder, temakvelder og sosialkvelder på nett. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Det er håp høsten 2021?!

Til tross for at 2021 foreløpig ser mørk ut fordi vi ikke kan samles, vil pandemien en dag ta slutt. Vaksineringen er i gang i Norge, og kanskje tiltakene lettes på utover våren, noe som vil gjøre det enklere å ha arrangementer. Dette blir viktig for å holde engasjementet i Forbundet oppe. Håpet er at vi får til en heidundranes semesterstart høsten 2021! Da vil vi forhåpentligvis kunne samles igjen og møte masse nye forbundere som vil ta del i vårt kristenprogressive felleskap.

Og så til slutt: Selv om det er ikke er mulig å være Forbundet i tradisjonell forstand, er det viktig å ta vare på hverandre. Studenter er en utsatt gruppe som lider under koronatiltakene. Det er lite som skal til for å vise medstudenter medmenneskelighet. Vi anbefaler å ringe en venn, strekke ut en hånd, sende en melding, sende memes via snap, spise middag sammen over nett eller gå en tur sammen på beina, på ski eller på skøyter. Sammen kommer vi oss gjennom dette.