Nytt lederteam i Forbundet!

Forbundets noe spesielle landsmøte på nett valgte Eilif Tanberg som ny leder og Henriette A. Smeby valgt som ny nestleder av Forbundet. De to kjenner hverandre fra før og tror de sammen vil være et godt lederteam. Henriette gleder seg til å være Eilifs eksterne venstre hjernehalvdel.

Dette landsmøtet valgte Eilif Tanberg og Henriette A. Smeby som leder og nestleder av Forbundet! Foto: Andreas T. Eggesvik

Først tok vi en prat med Eilif:

Eilif ble aktiv i Forbundet allerede som 17-åring, da han fortsatt var elev på Kristelig Gymnasium i Oslo. Før det, var han sterkt involvert i Laget. Men da han skjønte at de ikke ansetter homofile, ble han fly forbanna og sluttet. For Eilif var det da uvurderlig å kunne komme til Forbundet i stedet. Siden da har han innehatt en rekke verv i Forbundet. Han overtar vervet etter Alex Ramstad Døsvik.

Da Eilif ble involvert i Forbundet, ble han raskt styremedlem i lokalforbundet i Oslo. Året etter ble han valgt som landsstyremedlem, og høsten 2019 var han redaktør for medlemsbladet AKT. I tillegg har han hatt særlig ansvar for internasjonale saker i Forbundet. Nå i helgen ble Eilif altså valgt som leder av Forbundet.

– Jeg synes det er utrolig flott å bli valgt til leder av en organisasjon jeg føler meg så hjemme i. Jeg er stolt og motivert av tilliten jeg har fått av landsmøtet. Det er en ære å bli valgt som leder i en kristenprogressiv organisasjon som tør å heve stemmen og være et alternativ til andre kristne fellesskap.

Fly forbanna på Laget – kom hjem til Forbundet
– Da jeg først fant Forbundet var det som å komme hjem. Som litt søkende 17-åring var det herlig å bli med i et kristent fellesskap som stod klar med åpne armer, og ønsket meg velkommen med alt av tro, tvil, undring, engasjement, solidaritet og sinne. Jeg husker jeg ble fly forbanna på Laget, som jeg hadde vært sterkt involvert i på Kristelig Gymnasium, da jeg fant ut av at de ikke ansetter homofile, og fant ut av hva som egentlig skjulte seg bak deres tilsynelatende ungdommelig og “freshe” ytre.

– Det var uvurderlig å kunne gå til Forbundet i en slik periode i livet. Ettersom jeg lærte om det å gå i Jesu radikale fotspor, og forstod sammenhengen mellom kristen tro og kampen for et solidarisk og rettferdig samfunn, begynte brikkene å falle på plass – jeg bare måtte bli aktiv i Forbundet.

Forbundet som fristed
– For meg er Forbundet et fristed for tro, tvil og undring, et alternativ til andre kristne organisasjoner og menigheter, og en plass for lærdom og skolering i viktige saker som homokamp i kirka og kampen for et fritt Palestina.

– Mitt håp er at Forbundet skal bli enda mer kjent utad som en tydelig og alternativ stemme i kristen-Norge. Jeg drømmer om at Forbundets kristenprogressive profil skal skape engasjement rundt våre fokusområder. Vi har et utrolig bra utgangspunkt med lokalforbund i alle de største studentbyene, en lang og stolt historie og masse kompetente folk i organisasjonen. Mitt ønske er å bruke dette potensiale til å fortsette å bygge Forbundet som organisasjon.

Eventyrlysten
I tillegg til å være tungt involvert i Forbundet, har Eilif også andre interesser. Og vi som kjenner Eilif, vet vi at han ikke har vært i Norge den siste tida.

Hva er det du egentlig har gjort den siste tida?
– Halvåret før jul tok jeg tog på kryss og tvers i Østerrike, Sveits og Tyskland for å bo hjemme hos folk, jobbe frivillig i landbruket og lære meg tysk skikkelig. Etter jul kjøpte jeg en kassebil og bygde den om til å bli et lite hjem. Med den har en venninne og jeg kjørt rundt i Alpene og stått på ski fram til Korona-viruset satte en bråstopper for det hele i midten av mars.

Fotoredigering: Andreas T. Eggesvik

Og så til Henriette:

Da Henriette A. Smeby kom inn i Forbundet høsten 2019, fikk hun en «det er jo dette jeg har lett etter hele livet»-åpenbaring. Og så ble hun styremedlem i Osloforbundet. I tillegg sitter hun utvekslingskomiteen i Utvalg for Palestina som planlegger utveksling med vår søsterorganisasjon i Palestina. Hun overtar nestledervervet fra Andreas T. Eggesvik.

«Shit, hva har jeg gjort nå?»
Hva tenker du om å bli valgt til nestleder i Forbundet?
– Det veksler litt mellom «shit, hva har jeg gjort nå?», «hahah, makt og innflytelse», «hjelp, dette er store sko å fylle», «hahah, dette tar seg bra ut på CVen», «nå skal vi styre Forbundet mot verdensherredømme» osv… Så jevnt over tenker jeg at dette er veldig spennende og gøy, og gleder meg skikkelig til året som kommer.

– Mitt ønske er at Forbundet skal øke medlemsmassen ved å forsterke lokalforbundene og tydeliggjøre det arbeidet vi allerede gjør, samtidig som vi må tørre å være radikale i kjernesakene våre. Jeg vil også at Forbundet skal bli synligere på videregående skoler og folkehøgskoler, i media og delta i offentlige debatter. Så drømmer jeg om at alle som søker et åpent og trygt fellesskap skal finne Forbundet.

«Det er jo dette jeg har lett etter hele livet!»
Hva gjorde at du valgte å engasjere deg i Forbundet?
– Jeg tror jeg fikk en sånn «det er jo dette jeg har lett etter hele livet»-åpenbaring første kvelden jeg befant meg i Universitetsgata 20. Siden har jeg vel skjønt at hvis man først skal være kristenprogressiv, så er Forbundet stedet å være det i. Jeg vil spre Forbundet til alle som fortsatt lever i uvitenhet om Forbundets eksistens. Og vil jeg være Eilifs eksterne venstre hjernehalvdel, dvs. huske viktige ting og rette opp språklige feil.

Hva er Forbundet for deg?
– Det er vel her jeg skal komme med en cheesy punshline? For meg er Forbundet nysgjerrighet, undring, tro, tvil, bra folk, felleskap, frihet og radikal kjærlighet, samt en god dose fest og mørk humor.

Eventyrlysten i Google maps
Både Eilif og Henriette liker reising, men Henriette mest på den virtuelle måten.
– Jeg er veldig glad i Google maps. Altså, jeg sitter kritisk ofte hjemme og «reiser» til obskure deler av verden i «street view»-visning. Økonomisk og miljøvennlig.

I tillegg består landsstyret i Forbundet av:
Mathias Helseth (Bergen), Ingrid von Harling Lien (Kristiansand), Kristian Sløgedal (Oslo) og Synne Anbjørg Dagestad (Trondheim).