Per – the organisasjonsutvikler

Tirsdag 2. august ble Forbundets nyansatte organisasjonsutvikler ønsket velkommen i Universitetsgata 20. Han heter Per, er 26 år, vestlending, og akkurat passe høy. Men hvem er han egentlig, og hva skal han gjøre for Forbundet?

«Organisasjonsutvikler». Det låter en anelse pompøst, og kanskje litt vagt. Jeg pleier å si at jeg skal «utvikle organisasjonen». Merkelig nok kjøper ikke alle denne noe forenklede forklaringen.

Vi gjør et kjapt søk på Store Norske Leksikon, og finner følgende overbevisende definisjon: «Organisasjonsutvikling, viser til det kontinuerlige arbeidet med å forbedre en organisasjons evne til å håndtere endring i og utenfor virksomheten». Vi lar den synke inn i et minutt eller to, mens vi forsøker å tegne oss et bilde av denne Per.

-Jeg liker fine ting, pianospilling, andre former for spilling, høye fjell, og dype fjorder. I 1990 kom jeg til verden på Stord, hvor jeg også tilbrakte hele oppveksten på familiens gårdsbruk. Deretter bar det videre til folkehøgskole, noe jeg likte så innmari godt at jeg ble igjen et ekstra år som miljøarbeider. På folkehøgskolen ble jeg inspirert til å redde verden, som så mange andre, og videre gikk veien til utviklingsstudier på UiO. Jeg har vært svært privilegert gjennom hele studietiden, i hvert fall rent «opplevelsesmessig», og har fått prøvd meg på (nesten) alt fra likestillingsspørsmål i Bhutan til romfartspolitikk i Paris. Nå skal jeg være organisasjonsutvikler i Forbundet, og det tror jeg blir spennende!

Akkurat. La oss komme tilbake til jobben som skal gjøres. Hva skal du egentlig drive med, Per?

Helt konkret skal jeg sørge for at Forbundet får flere medlemmer, at enda flere deltar på Forbundshelga og andre arrangement, og at vi markerer oss tydeligere i media og det offentlige ordskiftet. Målet er at jeg skal gjøre jobben såpass godt at det ikke lengre er bruk for meg – altså at rutinene jeg skal lage fungerer utmerket uten at jeg må følge opp. Og her nærmer vi oss noe veldig viktig: Det er ikke jeg som er Forbundet. Det er alle som engasjerer seg over hele landet som drar denne vogna. Min oppgave er å lage litt bedre hjul. Kanskje sette inn en liten (miljøvennlig) motor. Du skjønner greia. Jeg har jobbet mye med frivillig arbeid, og har veldig stor respekt for alle timene som legges ned av engasjerte mennesker.

Det er alle som engasjerer seg over hele landet som drar denne vogna. Min oppgave er å lage litt bedre hjul.

Skjønner! Du skal brukes som en ressurs, ikke som en som overkjører og tar eierskap over det lokale arbeidet. Har du vært aktiv i Forbundet før, forresten?

-Nettopp! Det er målet. Det er nesten litt flaut, men jeg har faktisk ikke engasjert meg i Forbundet tidligere, med mindre du regner med mitt passive medlemskap fra 2016. Jeg skylder på at jeg ble fanget opp tidlig av andre organisasjoner, som f.eks. Amnesty International, og fikk dermed andre kanaler til å uttrykke engasjementet mitt for en mer rettferdig verden. I sum tror jeg det kan være greit at jeg kommer litt utenfra, forhåpentligvis med litt friske ideer. Jeg kjenner dog til flotte forbundere, og ikke minst verdiene og kampene som Forbundet stiller seg bak. Eller foran, noe som er enda bedre.

Engasjement er fint å ha med inn i Forbundet. Hva vil du si du brenner for?

-Likestilling og minoritetsrettigheter, ja, jeg tror det må bli de to i første rekke. Jeg synes det er hårreisende at jenter av og til oppfordres til å kle seg anstendig for å ikke bli voldtatt, når det burde være klinkende klart hvem som har skylden. Eller at mennesker trakasseres basert hva de tror på, hvem de forelsker seg i, hvor de kommer fra – hvem de er. Forbundet engasjeres også av disse spørsmålene, noe som også var en av grunnene til at jeg ønsket å jobbe her i utgangspunktet.

Forbundet er en engasjert organisasjon, det har du helt rett i. Er vi radikale nok synes du?

-Forbundet går helt i front på en del viktige kampsaker innenfor verdi- og rettferdighetsspørsmål. Men er vi radikale nok? Det er ikke min oppgave å avgjøre slike spørsmål; Forbundet er heldigvis en demokratisk styrt organisasjon! En kan alltids bli mer radikal. Men, som med nesten alt annet, så tror jeg det handler om en balansegang. Det er viktig å rope høyt og tydelig ut mot urett, jo høyere jo bedre! Men å rope til meningsmotstandere uten å lytte til hva de faktisk har å si fører oss ikke nærmere målet. Jeg har stor tro på dialog, som du sikkert skjønner. Mitt mål er å hjelpe til slik at Forbundet fortsetter å rope når det trengs, og lytte når det behøves. Samt bidra til det kontinuerlige arbeidet med å forbedre en organisasjons evne til å håndtere endring i og utenfor virksomheten, som leksikonet lært oss innledningsvis.

Mitt mål er å hjelpe til slik at Forbundet fortsetter å rope når det trengs, og lytte når det behøves.

Helt på tampen, om du må dele en leveregel – hva skulle det i så fall være?

-Aldri omtal et annet menneske som noe annet enn et menneske. Punktum.

 

Per Høyland er ansatt i 100% stilling som organisasjonsutvikler fra august 2017 til juli 2020, med kontorplass i Universitetsgata 20 i Oslo. Han kan nås på per@forbundet.no eller 92861996.